sunnuntai 14. helmikuuta 2021

H&R reit tulosjulkistus: Suunta on hyvä ja odottelen osingon nostoa.

Täytyy myöntää että minulta jäi tämä tulosjulkistus huomaamatta. Pitää keksiä jokin keino pysyä kärryillä päivämääristä. H&R reit on yksi salkkuni parhaista osingonmaksajista. Koronakriisin iskiessä kurssi tippui puoleen ja tuolloin lisäsin sitä huomattavan määrän. Osinkoa laskettiin 50% koronan myötä, mutta minusta yhtiö on selvinnyt hyvin. Osingon tiputtaminen oli aiheellista ja se olisi ollut edessä myös ilman koronaa. 

Pahimmillaan vuosineljänneksen vuokrasta on saatu kerättyä 91%. Q4 aikana kerättiin 95% ja tammikuussa 94%. Yhtiö tarkastelee portfoliotaan säännöllisesti ja on kiihtyvällä tahdilla luopunut useista kiinteistöistä. Tämä liittynee riskienhallintaan ja satsaukseen tulevaisuuden kasvuun. Kasvu-uralle pitäisi hiljalleen jo päästä. Lueskelin netistä H&R:n arvostuksesta ja useasta lähteestä tuli vastaan se, että arvostus on matala koska menneisyydessä on tehty epäonnistuneita hankkeita ja huonoja päätöksiä. En osaa sanoa mitä ne ovat olleet, mutta toivotaan että virheistä on opittu.

FFO, eli fund from operations kuvaa REITin liiketoiminnan tuottamaa rahavirtaa. Perinteiseen eps lukuun lasketaan mukaan kiinteistöjen arvonalentumiset, joten se ei usein anna kovin hyvää kuvaa reit yhtiöistä. H&R:n AFFO, eli adjusted fund from operations kuvaa FFO:ta josta on vähennetty vuokraus- ja investointikulut ("actual capital and leasing expenditures.")

Osingon payout ratio AFFO:sta on koko vuoden osalta 72,3% eli kassavirrasta jää kohtuullinen osa yirtykseen sisään, jolla on satsattu tulevaisuuden investointeihin. Vuonna 2019 payout ratio oli 103,6% joten mielummin näin päin. Osakekohtainen AFFO oli 1,33 vuonna 2019 ja 1,27 vuonna 2020.

Osakekohtainen NAV on 21,93 osakkeen hinnan ollessa 13,08. Nyt saa kiinteistöjä alle tasearvon. Tämä aliarvostus kertoo tietenkin markkinan epäluottamuksesta yhtiöön enkä uskalla väittää etteikö se olisi perusteltua, varsinkaan kun koronan suhteen ei olla vielä selvillä vesillä. Johto on usein kommentoinut osakkeen olevan aliarvostettu NAViin nähden ja sitä yritetään korjata.

Tulevaisuuden hankkeista sen verran etta 2020 lopussa on valmistunut H&R:n suurin meneillään oleva projekti joka sisältää asunto-, kauppa- ja toimistokiinteistöjä. Joulukuussa vuokrattuna oli jo 60% retail-osastosta. H&R omistaa 100% kiinteistöstä. Q3 2021 aikana valmistuu useampi asuinrakennus josta H&R omistaa noin 30%.

Koron kattavuusaste on parantunut edellisestä vuodesta 3,05X ⟶ 3,12X. Velka ja vieras pääoma on vähentynyt sekä velan keskimääräinen korko on laskenut. Suunta on hyvä. Montaa negatiivista asiaa en raportista löydä: Vuokrausaste on laskenut vuoden takaisesta 94,5% ⟶ 94%. Vuokratuotot ja kiinteistön hallinnointituotot ovat molemmat laskeneet. Perusteluksi kerrotaan myydyt kiinteistöt mikä onkin loogista. Jos hallinnoitavien asuntojen määrä vähenee, niin vuokratuoto tippuvat väkisinkin.

Rakennushankkeet, myydyt kiinteistöt ja kohtuullinen payout ratio tarkoittaa että velan pitäisi laskea eikä korot rasita tulosta huomattavasti lähiaikoina. Odottelen tuloksen kääntyvän nousu-uralle. Vuoden sisällä odottelen myös ilmoitusta osingon nostamisesta, mutta en usko sen nousevan entiselle tasolle kerralla. Omien osakkeiden ostot mainittiin myös keinona jakaa voittoja osakkeenomistajille näkymien parannuttua. Toivon osingon nousevan kestävälle tasolle, josta sitten hiljalleen lähdetään parantamaan. Muut REITit ovat pystyneet tähän, joten ei pitäisi olla mahdotonta H&R:lle.

Minusta osake on aliarvostettu, mutta NAVin arvoinen tämä osake ei ole (~22 CAD). Omassa salkussani tämä alkaa olemaan aika maksimissa 9% painotuksella. En nykyään mielelläni pitäisi mitään firmaa yli 10% painolla salkussa. Uskon että tulos paranee vuoden 2021 aikana ja myös osingon korotuksesta ilmoitetaan... 

Keskihinnalleni laskettuna tämä tarjoaa nyt 4% osingon. Kohtuullinen, mutta parempaan pitäisi pystyä. Sain ostettua tätä aika läheltä pohjalukemia, joten jos osinko lähtee nousemaan kohti entistä tasoaan, pääsen hyvinkin komeille osinkoprosenteille. Mikä parasta, osinkoa tulee kuukausittain :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti