torstai 4. helmikuuta 2021

Telia tulosjulkistus: Uusi strategia ja pätevä toimitusjohtaja.

Kirjoitin Teliasta vähän kattavamman esittelyn Telia vs. Elisa kirjoituksessa. Jatketaan nyt Telian tuoreilla luvuilla. Telia oli pitkään salkun yksi kivijaloista, mutta sen alisuoriutumisen myötä painoa tuli laskettua hiljalleen. Toistaiseksi olen ollut tyytyväinen tähän ratkaisuun.

Telian liikevaihto nousi hieman edellisvuoteen verrattuna. 85 965 ➝ 89 191 milj. Samoin Gross profit nousi (Miten tämä suomennetaan? Bruttotulos?) 31 884 ➝ 32 156. Tilikauden voitto menikin sitten aivan eri suuntaan. Kun vuonna 2019 voittoa kirjattiin 7 261 miljoonaa, niin 2020 tuli tappiota -22 756 milj.

Raporttia tutkiessani sain sen kuvan että tappioi on puhtaasti kirjanpidollinen. Se johtuu Turkcellin alaskirjauksesta kun Telia irtaantui siitä halvalla. Suomesta Telia alaskirjasi liikearvoa 7 800 milj.

Näkemystäni vahvistaa se, että liiketoiminnan rahavirta on viime vuotta korkeampaa: 27 594 ➝ 28 824. Samoin vapaa kassavirta on noussut 12 370 ➝ 15 114. Osakekohtainen vapaa kassavirta parani huimasti johtuen tietenkin kassavirran noususta, mutta myös hetken aikaa käynnissä olleesta omien osakkeiden osto-ohjelmasta. FCF / osake oli vuonna 2019 2,86 ➝ 3,7 vuonna 2020.

Raportoidusta tappiosta huolimatta Teliassa ei näyttäisi olevan mitään mistä pitäisi huolestua.

Uusi strategia julkaistiin yhdessä tuloksen kanssa. Telia aikoo panostaa yritysten verkkoihin ja IoT-palveluihin. Alkuun linkitetyssä kirjoituksessa totesin etten osaa sanoa minkälaiset kasvunäkymät IoT:llä on. Yhtiö uskoo siihen ja siellä ollaan varmasti minua paremmin perehdytty asiaan. Toimitusjohtaja Allison Kirkby on käärinyt hihat ja aikoo tehdä Teliasta tehokkaan ja kasvavan yhtiön. Komeaa.

Yhtiö aikoo panostaa myös digitaalisiin kokemuksiin videoiden streamauspalvelun (C-More), smart familyn ja eSportin avulla. E-urheilu on ilmeisesti nopeasti kasvava ala ja yhtiö näkee siinä potentiaalia.

Infrastruktuuriin panostetaan luomalla uutta liiketoimintaa joka hallinnoi verkkoinfrastruktuuria kuten kuitukaapeleita ja verkkotorneja. Yhtiö selvittää yhteistyötahoja infrastruktuurin omistamiseen parantaakseen keskittymistä ydinliiketoimintaan. Olen pelännyt että yhtiö myy ja näin ollen ulkoistaa kaiken tälläisen koska se on "pääomaa sitovaa ja matalasti tuottavaa liiketoimintaa." Minusta se on kuitenkin ennen kaikkea vakaata liiketoimintaa. Telian ratkaisu kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta.

Lyhyesti tiivistettynä strategia näyttää tehostamiselta. Asiakastyytyväisyyteen panostetaan mikä onkin tervetullut muutos. Olen yrittänyt ostaa Telialta puhelinta ja liittymää, mutta se ei ole onnistunut koska "ei voi hakea myymälästä, posti tuo kotiin" tai "me emme tarjoa tuollaista liittymää." Omistajana tilanne on vaikuttanut surkealta, koska haluaisin olla Telian asiakas, mutta yhtiö ei tarjoa minun tarpeisiini sopivia palveluita. Toivotana että tähän tulee joustavuutta ja sitä kautta saadaan haalittua lisää asiakkaita.

Seuraavien vuosien aikana kasvu ei tule olemaan huimaa, mutta minusta strategia esitettiin konkreettisesti ja uskottavasti. Tuloskasvua uskaltaa odottaa tulevaisuudessa.

Osingon perustasoksi asetettiin 2 SEK. Yhtiö uskoo kassavirran kattavan tämän tason vuoteen 2023 asti. Olen huomannut että liian suuri payout ratio johtaa pitkässä juoksussa huonompaan tulokseen. Olen siis tyytyväinen että yhtiö laski osinkoa ja asetti sen sellaiselle tasolle jonka uskoo pystyvänsä pitämään uuden strategian muutosvaiheen aikana.

Tässä on samaa mitä kirjoitin UPM:n tilanteesta. Syöttelin eri skenaarioihin perustuvia lukuja DCF malliini ja minusta ostoja voisi harkita jopa ~42 SEK asti. Tässäkin on heikkoutena se, että joudun arvioimaan tulosta pitkälle tulevaisuuteen joten se sisältää paljon muuttujia. Kirjoitushetkellä kurssi on 36,7 SEK joten uskoisin tässä olevan nousuvaraa. Uskallan julkaista noin paljon nykykurssia korkeamman hinnan, koska Indereksen tavoitehinta on 40 SEK :D

Minähän teen tätä täysin harrastepohjalta eikä tätä kannata ottaa sijoitussuosituksena. Sain vasta DCF mallini kasattua ja tämä on nyt sen kenttätestausta. 42 SEK hinnalla ostettuna tuotto-odotus pitää laskea jopa epämiellyttävän alas, mutta voisin sen itselleni perustella mikäli käteistä alkaa kertymään tilille liiaksi ja se pitäisi saada johonkin tuottamaan.

En ole suunnitellut Telian lisäämistä, mutta mikäli luotan omaan arvonmääritykseeni niin sitä pitäisi ilman muuta harkita: Yhtiö on reiluhkolla 9% painotuksella salkussani 3. suurin. Teliasta tuli heittämällä mielenkiintoisempi yhtiö uuden strategian myötä. Mielelläni näkisin konkreettisia tuloksia ennen yhtiön lisäämistä. Uusi toimitusjohtaja vaikuttaa erittäin pätevältä, mutta Telia on performoinut niin huonosti viime vuodet että pelkät puheet eivät riitä.

Juuri nyt ei raha polttele taskussa joten voin rauhassa odotella Q1 tai Q2 tuloksia ennen kuin ryntään ostamaan salkun täyteen Teliaa.

PS. mielellään otan palautetta vastaan näistä kirjoituksista. Olisiko ollut parempi niputtaa nämä kaikki yhteen tai useampaan kirjoitukseen, sen sijaan että kirjoitan kaikista oman julkaisunsa? Tällöin tarkastelu olisi tietenkin jäänyt lyhyemmäksi mutta toisaalta helppolukuisemmaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti