torstai 11. helmikuuta 2021

Sampo tulosjulkistus: Nordean alaskirjaus painaa tulosta.

Sammon tulosta painoi Nordean arvonalentuminen ja myyntitappiot. Ilman niitä tulosta voisi pitää hyvänä, vaikka edellisesta vuodesta hieman laskikin. Alaskirjaus johtuu siitä, että Nordean osakkeet ovat olleet taseessa jotain päälle 8€. Kun ne nyt myytiin alle sen hinnan, niin tulee kirjata tappiota. Tämä on kirjanpidollinen seikka enkä usko sen vaikuttavan yrityksen rahavaroihin. Oikaistu EPS laski 2,31 ➝ 2,16.


Ifin maksoi Sampo Oy:lle osinkoa 600 miljoonaa. Nordean ehdotettu osinko on 508 miljoonaa kahdelta vuodelta. Topdanmark maksaa 113 miljoonaa ja Mandatum ehdottaa maksettavaksi 200 miljoonaa. Osinkoehdotus on 1,7€ mikä on pientä nousua edellisvuoden osinkoihin. 

Ymmärrän miksi Sampo haluaa luopua Nordeasta, mutta Nordean osuus tuloksesta on huomattava. Luopumalla ydinliiketoiminnan eli vakuutuksen ulkopuolisista "rönsyistä", Sampoa aletaan hinnoittelemaan lähempänä osien summaa, kun monialayhtiö-alennus häipyy.

Siltikin, Nordea tuottaa Ifin jälkeen emoyhtiölle toiseksi eniten sisäistä osinkovirtaa. Hasting joutuu kattamaan isot saappaat. Laskinko oikein että Hastingin 2019 osingot tuottasivat Sammolle vain 46 miljoonaa? Vaikutus emoyhtiön osakekohtaiseen tulokseen on alle 0,1€.

Onhan Hasting kauppa silti merkittävä. Se avaa Sammolle uuden markkinan. Toivotaan että tämä pelinavaus toimii ja tuottaa omistajille pitkässä juoksussa hyvin. Tässä on uusia mahdollisuuksia, mutta se lisää myös riskejä. Kilpailevat vakuutusyhtiöt tuskin kovin helpolla antavat markkina-osuuttaan pois.

Tuloksen tarkka analyysi ei oikein jaksa innostaa. Siksi, että tänään oli kiireinen päivä ja huonosti nukutun yön jälkeen meinaan nukahtaa tähän koneen äärelle. Kannattaa tarkastaa laskelmat :D Mutta myös siksi, että Sampo on jo (liian) suurella painotuksella salkussa yli 15% osuudella. Sampo on kuitenkin osake jota omistan hyvillä mielin enkä harkitse luopumista. Vakuutusyhtiöt ovat tehneet vakaata hyvää tulosta nykyisessä markkinaympäristössä ja se sopii tasaista osinkoa tavoittelevaan salkkuuni.

Vaikka en lisäämistä harkitse niin mielenkiinnosta kokeilin mitä arvonmääritys excelini antaa hinnaksi. Sopiva taso on jossain 34€ ylöspäin eikä Sampoa minusta voi 36€ kurssilla vielä kalliina pitää, jos nyt ei erityisen halpanakaan.

Sampo oli ensimmäinen yhtiö josta aloitin excel seurannan. Osaaminen on hieman karttunut ja joudun toteamaan excelin olevan aivan liian suppea. Minun pitää siis tehdä se alusta asti uudestaan, mutta sitä varten odotan vuosiraporttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti