tiistai 2. helmikuuta 2021

UPM tulosjulkistus: Tulevaisuus näyttää valoisalta.

Totesin että yhtiöstä saa paremman kuvan kun pohtii ajatuksia tekstiksi. Alkuun päästyäni kirjoitan saman tein kaikista salkkuyhtiöistä raportit. Pyrin kirjoittamaan kommentteja noin suurinpiirtein julkaisujärjestyksessä, mutta ajoitan kirjoitukset jotta kaikkia ei tarvitse julkaista samassa kasassa. Siksi osa saattaa tulla jonkin verrankin myöhässä julkaisupäivästä. Samalla tämä toimii minulle testinä miten ehdin perehtyä kaikkiin 14 yhtiöön ja miten syvällisesti tuoloksiin pitää paneutua jotta koen ymmärtäväni yhtiön liiketoimintaa riittävän hyvin. Pidemmittä puheitta UPM:n tuloksen kimppuun.
.
UPM:n sijoittajatarina menee sekä Indereksen että OP:n mukaan näin: Tulevaisuuden kasvuhankkeet oikeuttavat nykyiseen tulokseen nähden korkean arvostuksen. Samanlaiseen johtopäätökseen päädyin itsekkin tutustuessani yhtiöön ja ennen osto-ohjelman aloittamista. Olen ostanut UPM:ää Nordean osakesäästötilille 4 kertaa vuodessa välttyäkseni säilytyspalkkioilla. Kerralla olen laittanut tilille 50€ ja ostanut niin monta osaketta kuin rahalla saa. Kirjoitushetkellä omistan osakkeita 9 kpl.

Kovin tarkasti en viitsi lukuja käydä läpi, nehän jokainen näkee suoraan vuosikertomuksesta. UPM:n liikevaihto laski edellisvuodesta. 10 238 milj. ➝ 8 580 milj. Samalla liikevoitosta katosi miltei puolet 1 307 ➝ 737 milj.

EPS on 1,05. Osinkoehdotus on 1,3€ vahvan taseen ja tulevaisuuden luoton turvin. Yhtiö on tehnyt ikäviä päätöksiä tehostamistoimia varten, joten luotan että johdolla olisi uskallusta myös laskea osinkoa mikäli kokisivat sen tarpeelliseksi.

UPM:n hyvin hajautettu liiketoiminta kesti korona-vuoden hyvin. Communication papers:n kysyntä laski, mutta Raflatac ja Speciality papersin kysyntä nousi. Toimitusjohtaja Jussi Pesonen kuvaa tulosta tyydyttäväksi. Yhtiö vaikuttaa saaneen torjuntavoiton hankalasta tilanteesta.

Sellun kysyntä on hyvällä tasolla ja hinnan odotetaan nousevan 2021 alussa. En löytänyt mistään sellun hinta-indeksiä, joten hinnan nousun vaikutusta liikevoittoon en osaa arvioida. Varmasti hintahistorian jostain näkisi, kun tietää mistä etsiä. Yhtiö ei avaa tarkemmin eri sellulaatujen toimitusmääriä, joka sekin tekee hintavaikutuksen arvioinnista miltei mahdotonta.

Tase on edelleen vahva vaikka velat ovakin nousseet 4 548 ➝ 5 345 milj. Velkaantuminen liittynee uusiin kasvuhankkeisiin. 2020 investointiin 900 miljoonaa ja 2021 aiotaan investoida 2 000 miljoonaa. On siis oletettava että velka tulee nousemaan ensi vuonna. Osinko pysynee vielä hetken ennallaan, jotta velkaa saadaan lyhennettyä mukavammalle tasolle.

Uruguayn tehtaan odotetaan käynnistyvän 2022 H2 aikana ja se lisää UPM:n sellukapasiteettia yli 50%. Vuonna 2020 UPM biorefining toimitti 3 664 (1 000 t) sellua tehden 166 miljoonan liikevoiton. Mikäli sellun hinta tosiaan nousee ja sellua toimitetaan 50% enemmän, se tulee näkymään huomattavasti yhtiön tuloksessa. Pelkästään sellun toimitusmäärän kasvu nykyisellä hinnalla parantaa tulosta 6% mikäli kaikki muut muuttujat pysyvät ennallaan. Laskettu vuoden 2019 tuloksesta, koska uskon sen olevan lähempänä UPM:n perustasoa kuin vuoden 2020 tulos.

UPM investoi 550 miljoonaa saksan biokemikaalijalostamoon jonka yhtiö ennustaa tuottavan 14% sijoitetusta pääomasta, eli vuosittainen tuotto olisi noin 77 miljoonaa joka tarkottaisi noin 6% kasvua yhtiön vuoden 2019 tulokseen. Tehtaan toiminta käynnistyy 2022 loppuun mennessä.

Olkiluoto 3 liitetään sähköverkkoon 10/2021 ja täysimääräinen sähköntuotanto alkaa 2/2022. UPM omistaa OL3:sta 31% ja sen kapasiteetti on 1 600 MW. Tulosvaikutusta en osaa arvioida koska voimala ei pyöri koko aikaa täydellä kapasiteetilla. Nykyisellä sähkön hinnalla laskettuna vaikutus lienee pienehkö, 1 - 2% UPM:n tulokseen, mutta tämä on täysin maallikon arvio. 

Yllä arvioimani vaikutukset tulokseen perustuu pelkästään ilmoitettuun kapasiteettiin ja nykyiseen tulokseen. On siis mahdollista että sellun tai sähkön hinta nousee tai laskee ja vaikutus on pienempi tai suurempi.

Yhtiö ennustaa H1 vertailukelpoisen liikevoiton olevan vähemmän kuin vuonna 2020 eli oletettavasti noin 190 milj. luokkaa. Toipumista odotetaan H2 aikana mutta raportti ei kerro että toivutaan H2 2020 vai H1 2021 verrattuna.

Kokeiltaessa eri lukuja DCF malliini, vaikuttaisi siltä että 28 - 31€ välillä ostot ovat perusteltavissa, vaikkakin  hinta nojaakin suuresti tulosparannukseen vuoden 2022 jälkeen. Kirjoitushetkellä osakkeen hinta on 29,5€.

Stora Enson tulos laski vuonna 2020 -27,9%. Tulosta painoi paperin ja sellun hinta, aivan kuten UPM:n tapauksessakin. Stora Ensolla kaikki liiketoiminta segmentit laskivat. Yhtiö odottaa tuloskasvua vuonna 2021. Yhtiö jatkaa tehostamistoimia, mutta minusta raportti ei tarjonnut paljoakaan syytä odotella tulevaisuutta. En perehtynyt raporttiin samalla tavalla kuin UPM:n, mutta nopealla vilkaisulla näyttää siltä että metsäyhtiöitä verratessa tuli valittua oikea hevonen.

Heikon vuoden 2020 jälkeen tilanne näyttää minusta hyvältä kasvuhankkeiden ja toivottavasti myös maailmantalouden piristyessä. Aion siis jatkaa osto-ohjelmaani vuosineljänneksittäin Nordean tilille. Kirjoittaessa yhtiön paino salkussa on alle 1%. Voisin harkita ostomäärän nopeuttamista jotta saan mukavan position kasaan ennen kuin kasvuhankkeet alkavat näkymään tulosrivillä ja osakkeen arvostuksessa täysimääräisesti. Riippuen toki sen hetkisestä hinnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti